پزشکی مطالب آموزشی

خطر طاق‌باز خواباندن نوزاد

⭕️ آیا نوزاد را همیشه باید به پشت خواباند؟

🟢 صافی سر نوزاد که پلاژیوسفالی نامیده می‌شود، به دلیل فشار طولانی مدت بر روی یک ناحیه از جمجمه رخ می‌دهد که اغلب به دلیل وضعیت خواب یا زمان طولانی در صندلی ماشین و کالسکه ایجاد می‌شود. این وضعیت در ماه‌های اولیه زمانی که جمجمه نوزاد هنوز نرم و شکل پذیر است بیشتر دیده میشود. برای کمک به پیشگیری یا کاهش این مشکل، تنظیم مرتب موقعیت کودک بسیار مهم است.

✅ خواباندن نوزادان به شکم برای زمان‌های کوتاهی که بیدار هستند، لازم است. دمر خواباندن نوزاد، برای تقویت عضلات گردن و شانه و تقویت مهارت‌های حرکتی او بسیار مهم است.

🟢 هنگامی که نوزاد شما هنوز گردن نمی‌گیرد، فقط برای لحظات کوتاهی او را دمر بگذارید و حتماً در کنار نوزاد خود بمانید و در طول زمانی که روی شکم خوابیده به دقت مراقب او باشید.

🛑 از چند ماهگی می‌توان نوزاد را روی شکم خواباند؟

سن مشخص و دقیقی برای شروع دمر گذاشتن نوزاد وجود ندارد. در واقع، زمانش برای همه نوزادان یکسان نیست و به عوامل مختلفی بستگی داره، معمولا زمانی که کودک بتواند خود به خود غلت بزند، می‌توان روی شکم بخوابد، که معمولاً در حدود ۵ تا ۶ ماهگی اتفاق می‌افتد، اما برخی از نوزادان ممکن است بتوانند این کار را در اوایل ۳یا ۴ ماهگی انجام دهند. برخی نوزادان حتی از همان ماه‌های اول می‌توانند برای لحظاتی دمر خوابیدن را تحمل کنند.

‏✅ راه حل صافی سر نوزاد چیست؟

والدین محترم سعی کنید نوزاد همیشه به یک سمت نخوابد!
کجی جمجمه نوزاد یک عارضه شایع در بین نوزادان است که در بسیاری از موارد خودبه‌خود در عرض ۲ الی ۱۰ هفته برطرف می‌شود. مفاصل نرم جمجمه معمولا تا ۲ سالگی بسته نمی‌شود و معمولا تا حدود دو سالگی اکثر بدشکلی‌های جمجمه برطرف می‌شود. علت کجی یا صاف بودن پشت سر نوزاد معمولا زیاد خوابیدن به پشت یا یک سمت سر است. در این حالت می‌توانید ۱) وقتی نوزاد خواب است، سرش را به آرامی بچرخانید تا در طرف دیگری غیر از پشت دراز بکشد ولی برای نگه داشتن سر نوزاد از هیچ بالش یا ابزار دیگری استفاده نکنید. ۲) در طول روز نوزاد را در حالت‌های مختلف و یا ایستاده نگه دارید. ۳) در بیداری از اسباب بازی های نورانی یا صدادار در اطراف نوزاد استفاده کنید که نوزاد سر خود را به سمت آن برگرداند. ۴) با تقویت عضلات گردن، نوزاد می‌تواند سر خود را بیشتر بچرخاند و از ایجاد نواحی صاف جلوگیری کند.
در طول بیداری اگر گردن نوزادتان قوت داره برای تایم‌های خیلی کوتاه کودکتان رو دمر بخوابانید ولی خودتان از سر و صورتش محافظت کنید و قبل از اینکه خسته شود او را بردارید. با این کار کم کم گردنش هم قوی خواهد شد.

علیرضا آغاز
کارشناس ارشد گفتار درمانی، درمانگر و پژوهشگر اختلالات ارتباطی، صوت و بلع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

-- بارگیری کد امنیتی --