بیماریهای خودایمنی کدامند؟!
آیا آسیب به پرزهای روده عامل ابتلا به بیماری خودایمنی میشود؟

به هر بیماری که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلولهای سالم بدن آسیب برساند، بیماری خودایمنی گویند.
✅ سیستم ایمنی بدن وظیفه دارد از شما در برابر بیماریها و عفونتها محافظت کند. وقتی عوامل عفونت و میکروبها را شناسایی میکند، سلولها و عوامل خارجی را هدف قرار داده و به آنها حمله میکند.
✅ معمولاً سیستم ایمنی بدن میتواند تفاوت بین سلولهای خارجی و سلولهای خود بدن را تشخیص دهد.
❌ وقتی فردی یک بیماری خودایمنی دارد، سیستم ایمنی بدنش قسمتهایی از بدن مانند مفاصل یا پوست را بعنوان عامل خارجی اشتباه میگیرد و به سلول های سالم اعضای بدن فرد حمله میکند.
❌ شایعترین انواع بیماریهای خود ایمنی را در تصویر بالا میبینید.
🛑🛑 آیا عامل اصلی بیماری های خودایمنی پرز روده است؟
عامل اصلی بیماریهای خودایمنی، پرزهای روده (villi) نیستند، اما سلامت روده بهویژه روده باریک و عملکرد صحیح پرزهای روده نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن دارد.
در واقع، بیماریهای خودایمنی زمانی رخ میدهند که سیستم ایمنی بدن بهاشتباه به سلولهای خود حمله میکند. عوامل مؤثر در بروز این بیماریها شامل موارد زیر هستند:
- ژنتیک
برخی افراد بهطور ژنتیکی مستعد ابتلا به بیماریهای خودایمنی هستند.
- محیط
عوامل محیطی مانند عفونتها، تغذیه، مصرف دارو، استرس مزمن و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی میتوانند محرک باشند.
- نشت روده (Leaky Gut)
یکی از فرضیههای مهم در سالهای اخیر این است که «افزایش نفوذپذیری روده» (leaky gut)، بهویژه آسیب به پیوندهای بینسلولی در مخاط روده، میتواند باعث ورود مواد و آنتیژنهای خارجی به جریان خون شود که این وضعیت سیستم ایمنی را فعال کرده و ممکن است به بیماریهای خودایمنی منجر شود. در این میان، آسیب به پرزهای روده میتواند جذب و عملکرد طبیعی روده را مختل کند.
- روده و میکروبیوم
اختلال در ترکیب باکتریهای مفید روده (دیسبیوز) نیز با افزایش احتمال بیماریهای خودایمنی مرتبط دانسته شده است.
نتیجهگیری:
پرزهای روده بهطور مستقیم “عامل اصلی” بیماریهای خودایمنی نیستند، اما آسیب به ساختارهای رودهای (از جمله پرزها) میتواند در اختلال عملکرد سیستم ایمنی نقش داشته باشد. بنابراین، حفظ سلامت روده برای پیشگیری و کنترل بیماریهای خودایمنی مهم است.